23948sdkhjf

Myndigheten varnar: Kosmetika används fel

Produkterna är satta på marknaden som kosmetiska produkten men har marknadsförts och använts som injektionsmedel. Nu reagerar Läkemedelsverket.

Produkterna Aqualyx och Celluform/ Celluform+ har marknadsförts och använts som injektionsmedel. Läkemedelsverket vill uppmärksamma att de är satta på marknaden av tillverkaren som kosmetiska produkter, det vill säga för användning utanpå huden. Produkterna har använts felaktigt på skönhetskliniker, i syfte att påverka ansamlingar av fett under huden.

– Kosmetiska produkter ska inte injiceras i kroppen. Det är bara godkända läkemedel och medicintekniska produkter som ska användas vid injektioner på skönhetskliniker. Vi vet inte heller idag vilka eventuella biverkningar eller framtida påverkan dessa produkter har på kroppen, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Produkter som ska injiceras behöver uppfylla särskilda krav vad gäller sterilitet och säkerhet och de måste därför följa reglerna för läkemedel eller för medicintekniska produkter för att få säljas. Regelverket för kosmetika omfattar inte säkerhetsbedömningar av sådana krav. Kosmetiska produkter är avsedda att användas på kroppens yttre delar, och ska därför inte injiceras.

Produkterna uppges innehålla ämnen som liknar det ämne som finns i ett godkänt läkemedel för injektion. Ämnet förstör fettcellernas membran när det injiceras i en ansamling av underhudsfett. Produkterna uppges också innehålla andra ämnen, till exempel uppges en produkt innehålla växten slåttergubbe, Arnica montana. Vilka effekter dessa ämnen har vid injektion har inte utretts.

Läkemedelsverket har tidigare i år fattat beslut om försäljningsförbud i ett liknande ärende. Läkemedelsverket vill nu uppmana branschen att vid inköp av produkter för injektion noggrant kontrollera att de uppfyller gällande regler för medicintekniska produkter eller för läkemedel. Injektionspreparat som innehåller ämnen som används för att minska underhudsfett ska generellt följa reglerna för läkemedel för att få säljas. Det innebär att de ska rekvireras av läkare från ett godkänt apotek.

Läkemedelsverket har inte uppgifter om att konsumenter har skadats efter att ha behandlats med produkterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141