23948sdkhjf

Oasmia vill ta in 400 miljoner

Det tidigare hårt prövade forskningsbolaget kallar till extrastämma för att genomföra en företrädesemission om 400 miljoner kronor.

Efter en långdragen ägarstrid stod det i slutet på mars klart att storägaren Per Arwidssons utmanarförslag till ny styrelse gick vinnande ur den rekordlånga extrastämman. Hela styrelsen byttes ut och den nya ledningen meddelade att bolaget skulle genomlysas och granskas. Efter revisionen beslutade den nya styrelsen att anmäla vissa misstänkta transaktioner som gjorts i bolaget under flera år, till Ekobrottsmyndigheten.

Ordförande och ägare av Arwidsro Per Arwidsson har tidigare kommenterar händelserna i Oasmia så här:

– Det har varit en lång resa som tidvis har varit ansträngande. Jag ser dock att det stålbad som Oasmia tvingades igenom har lett till något mycket positivt i form av en ny styrelse som har börjat bemanna bolaget på ett vederhäftigt sätt för att kunna tillvarata bolagets potential. Detta har gjort oss än mer positiva och vi avser stödja Oasmia så länge som styrelsen fortsätter leverera.

Nu kallar styrelsen till extrastämma för att kunna besluta om en företrädesemission om cirka 400 miljoner. Pengarna ska enligt ett pressmeddelande användas till att finansiera och snabba på kommersialiseringen av cancerläkemedlet Apealea och för att kunna satsa på bolagets nanoplattform XR17. Dessutom ska pengarna användas till att säkra finanserna.

Storägaren Per Arwidsson har tagit på sig 25 procent, 100 miljoner, av emissionsbeloppet. Bolaget har också fått ett finansieringsåtagande från Arwidsro som möjliggör för Oasmia att återbetala det utestående konvertibellånet den 31 oktober 2019.

Bolagsstämman är planerad 6 november.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.176