23948sdkhjf

Första behandlingen mot ebola på väg

CHMP rekommenderar godkännande av vaccinet Ervebo för förebyggande behandling mot ebolainfektion.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s expertkommitté CHMP har rekommenderat att ebolavaccinet Ervebo ska få marknadsgodkännande i EU. Det innebär att det blir den första preventiva behandlingen mot ebola för personer över 18 år.

Godkännandet är ett så kallat conditional marketing authorisation, som kan ges till behandlingar där det i dagsläget saknar alternativ och där fördelarna överväger riskerna med behandlingar med en mindre mängd bakomliggande data än vad som vanligtvis finns vid ett marknadsgodkännande.

Ebola är ett smittsamt virus som orsakar ett mycket allvarligt tillstånd. I tidigare utbrott har dödligheten varierat mellan 25 till 90 procent.

Det största utbrottet hittills ägde rum i Västafrika mellan åren 2014-2016, då drygt 11 000 människor miste livet. Då påbörjades utvecklingen av Ervebo och vaccinet ges nu till personer med förhöjd risk för infektion under det pågående utbrottet i Demokratiska Republiken Kongo.

Ervebo tillverkas av läkemedelsjätten MSD och är ett levande vaccin med oskadliggjorda, genetiskt modifierade ebolavirus. Hittills har cirka 16 000 personer vaccinerats vid olika kliniker i Afrika, Europa och USA och resultaten visar att det räcker med en dos för att skydda mot infektion med viruset Ebola Zaire. Mer data om vaccinet samlas fortfarande in från användningen i Demokratiska Republiken Kongo.

Ervebo fick stöd genom Prime (Priority Medicines) – EMA:s program för att skynda på utvecklingen av prioriterade läkemedel.

I dagsläget finns inga godkända behandlingar mot ebola.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.068