23948sdkhjf

Smiles vd: ”Vi har redan fungerande modell och infrastruktur”

Ebba Fåhraeus, vd för Smile Incubator, företagsinkubator för life science startups på Medicon Village i Lund, kommenterar SwedenBios förslag inför forskningsproppen om att tillgängliggöra forskningsinfrastrukturen till industrin.

Tillgängliggör forskningsinfrastrukturen - det är ett av sju specifika förslag som SwedenBio lämnar till regeringen inför den kommande forskningspropositionen.

– Vi håller absolut med SwedenBio att den offentligt finansierade laboratorieinfrastrukturen måste öppnas upp och användas mer effektivt. Hos oss är detta redan verklighet. Våra tio välutrustade labb är öppna för industrin. Vi har redan en fungerande modell och infrastruktur där labben och instrumenten är tillgängliga för fler än våra inkubatorbolag, säger Ebba Fåhraeus, vd för Smile Incubator.

SmiLe erbjuder det SwedenBio efterfrågar

– Vi bidrar med en pusselbit i den totala infrastrukturen för forskning och utveckling i Sverige, och är alltså idag ett realiserat komplement till den större frågeställningen. Men trots den allmänna bristen på tillgängliga labb och prismodeller så är det mycket svårt, på gränsen till omöjligt, för oss att få finansiellt stöd från exempelvis Vinnova för labben – trots att det handlar om marginella summor i sammanhanget.

– Sedan ett antal år erbjuder vi industrin att hyra in sig och använda laboratorier, instrument och samtidigt få hjälp från forskare och experter. Vi har drivit projekt för att ta fram modeller för detta tillsammans med Malmö universitet och Lunds universitet. Det gör vi inom det EU-finansierade projektet Open Lab Skåne. Vi har rutiner för att säkert hantera de externa kundernas resultat och prislistor för olika tjänster. De är beskrivna på projektets hemsida och företag hyr in sig för kortare eller längre tid.

… och det ger effekt.

– Att själva finansiera instrument och laboratorier är oerhört dyrt för mindre bolag. Vår infrastruktur ger uppstartsbolag låga startkostnader och minskad risk så att de kan fokusera på sin produkt, vilket snabbar på deras utveckling. På lite mer än tio år har 50-talet bolag gått igenom SmiLes program.

… men för detta behöver vi långsiktig finansiering – en i sammanhanget liten peng.

– Om vi vill att Sverige ska bli den ledande life science-nation som vi en gång var måste Sverige satsa på infrastruktur som vår med långsiktig finansiering, och öppna upp den infrastruktur som finns för fler. Ingenstans i inkubatorvärlden har vi sett liknande erbjudande med hög teknisk klass som är så kostnadseffektivt och värdefullt för kunderna som vårt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125