23948sdkhjf

"Individer som har modet att engagera sig måste belönas"

Sara Gunnerås, director business and finance, SwedenBio kommenterar det femte förslaget om Skärp målsättningen för deltagande i EU:s ramprogram.

Vad handlar det här förslaget om?

– Trenden är att Sverige dalar i placering gällande ansökningar och beviljade medel per capita. Övergripande önskar vi att svenska regeringen och berörda myndigheter skärper målsättningen med det svenska deltagandet i EU:s ramprogram – sätt kvantitativt mätbara mål. Men det handlar inte enbart om bidrag att delta i EU:s ramprogram. Tillsammans bygger och stärker vi Europas globala konkurrenskraft – i detta arbete ska Sverige delta och bidra med vår expertis.

 Varför är det här viktigt?

– En framgångsrik life science-sektor i Sverige är beroende av gränsöverskridande och internationell samverkan. Arbetet med nästa ramprogram, Horizon Europe, är påbörjat och nu gäller det att dra lärdom av vad som fungerat i nuvarande program från Sveriges sida och justera de delar som har utvecklingspotential, för att vara rustad och redo. 

 Vad vill SwedenBio se för förändring?

– Ökad proaktivitet och koordinering, både generellt och mer specifikt inom området ”Health research and innovation”. Utveckla verktyg för att säkerställa att vi sedan uppfyller målen och når önskad effekt. Jag ser framemot att fler svenska forskare och företagare från Sverige tar på sig koordinatorsrollen och granskningsuppdrag samt deltar i vetenskapliga kommittéer. För att detta ska ske måste vi från svensk sida bli bättre på att visa på värdet i detta samt lyfta fram och belöna de individer som har modet och orken att engagera sig.

Läs hela förslaget här.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094