23948sdkhjf

Astra storsatsar i Kina

Ett globalt FoU-center, ett center för AI-innovation och en investeringsfond som ska nå 1 miljard dollar som första steg– det är Astras satsning i Kina för att avancera global medicinsk forskning och utveckling.

Astrazeneca tror på framtiden för den kinesiska biotekniksektorn och bygger vidare på bolagets satsningar i Kina genom att etablera ett nytt globalt center för FoU, ett center för artificiell intelligens samt upprätta av en hälso- och sjukvårdsfond i samarbete med China International Capital Corporation Limited, CICC.

Det globala FoU-centret, som kommer vara beläget i Jing’an distriktet i centrala Shanghai, ska bedriva forskning och utveckling av potentiella nya innovativa läkemedel. I och med upprättandet av centret kommer bolagets personalstyrka inom FoU i Shanghai växa från 450 till cirka 1000 personer. Centrets primära fokus kommer vara sjukdomar som är allmänt förekommande i Kina; ett land som svarar för ungefär en fjärdedel av världens sjukdomsbörda, liksom för andra delar av Asien. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Ett nytt AI-innovationcenter, även det i Shanghai, kommer startas för att dra nytta av den senaste digitala tekniken inom forskning och utveckling, tillverkning, drift och kommersialisering för att påskynda leveransen av läkemedel till patienter i Kina och i resten av världen.En dedikerad grupp inom centret kommer fokusera på samarbete med teknikföretag och lokala start-up bolag för att utveckla innovativa lösningar för patienter.

Avtalet med CICC, en av Kinas ledande investmentbanker, för att gemensamt skapa en hälso-och sjukvårdsfond syftar till att driva innovation i Kinas hälso- och sjukvårdssystem. Fondens mål är, som ett första steg, att uppnå en storlek om 1 miljard dollar och kommer stödja inhemska företag och partners samt även internationella företag som vill etablera en närvaro i Kina. Fonden kommer vara den första hälso- och sjukvårds fonden för sjukvårdssektorn som etableras av Astrazeneca.

– Den nya investeringsfonden kommer bli en vitamininjektion för små och medelstora innovativa hälso- och sjukvårdsföretag med lovande utveckling så att de kan uppnå betydande tillväxt i Kina. Med detta nya engagemang kommer AstraZeneca ytterligare bidra till utvecklingen av hälso- och sjukvården i Kina, och till exporten av inhemska innovationer som kan gynna patienter över hela världen, säger Leon Wang, executive vice president och landschef för Kina på Astrazeneca, i en kommentar.

Dessutom har Astra skrivit ett nytt licensavtal med Sun Pharmaceutical Industries, Indiens ledande läkemedelsbolag, om att ta utvalda nya produkter till Kina och utöka Astras Kinas portfölj av onkologiprodukter.

Vidare meddelar Astra att det kommer att ske etableringen av fem regionala huvudkontor i Kina, med Beijing som huvudkontor i nord, Chengdu som huvudkontor i väst, Guangzhou som huvudkontor i söder och Hangzhou i öster i tillägg till Wuxi som täcker den centrala delen. Bolaget kommer även att etablera lokala innovationscentra i varje huvudkontor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078