23948sdkhjf

Umeåbolag tecknar mångmiljonavtal

Life sciencebolaget Lipigon pharmaceuticals har slutit ett avtal kring sitt genterapi-projekt med det börsnoterade bolaget Combigene.

Lipigon som sitter på Umeå Biotech Incubator, utvecklar läkemedel för lipidrelaterade sjukdomar, alltså sjukdomar som beror på störningar när fetter hanteras i kroppen. Mest känt är kolesterolets roll i utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, men fetter kan även bidra till olika leversjukdomar, diabetes typ 2 samt ett flertal sällsynta sjukdomar.

Nu sluter man ett inlicenserings- och samarbetsavtal avtal med börsnoterade genterapibolaget Combigene för behandling av den sällsynta sjukdomen lipodystrofi.

– Om allt går som det ska kan avtalet ha potential att nå ett värde på många miljoner. Men det utvecklar oss också på kort sikt, inte minst genom att vi nu kan anställa högkompetent personal i Umeå, säger Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Lipodystrofi är en sjukdom som drabbar ungefär 1 på 1 000 000, vilket gör att man uppskattar att det finns cirka 1 000 patienter i Europa och USA. Sjukdomen kännetecknas av en total eller partiell avsaknad av fungerande fettvävnad och i frånvaron av denna börjar olika organ att lagra fett. Centralt för sjukdomen är att levern lagrar upp fett. Detta leder till allvarliga komplikationer som svårbehandlad diabetes, akut bukspottkörtelinflammation, hjärt-kärlsjukdom och inflammation i levern.

Det finns få tillgängliga behandlingsmetoder på marknaden och alternativen som finns är dessutom ofta ineffektiva. Det hoppas Lipigon och Combigene råda bot på genom att försöka bryta den onda cirkeln av ansamling av leverlipider och normalisera nivåerna av leverlipider – och återställa en normal leverfunktion.

– Det här är ett perfekt samarbete för oss. Vi kan bidra till att förbättra behandlingen för en patientgrupp med få eller inga behandlingsalternativ, samtidigt som vi kan bygga upp vår kompetens inom läkemedelsutveckling generellt och i synnerhet inom genterapi, säger Stefan K Nilsson.

– Under avtalstiden förläggs det mesta av arbetet hos oss på Lipigon och vi kommer därför att kunna nyanställa viktiga kompetenser i Umeå. Avtalet har potential att vara värt mångmiljonbelopp om utvecklingsmilstolpar och marknadslansering nås. CombiGene står för de fortsatta utvecklingskostnaderna och därför lyfter avtalet bort den finansiella risken från Lipigon. Det gör att vi kan fokusera resurser mot våra andra utvecklingsprogram som även de står inför spännande utvecklingssteg.

– Det här är ett spännande projekt, där vi kommer ha ett mycket nära samarbete med Lipigon för att säkerställa en god kontinuitet i projektet och för att utnyttja Lipigons omfattande expertis inom lipodystrofi och deras stora nätverk, säger Jan Nilsson, vd Combigene.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079