23948sdkhjf

Våra dåliga matvanor kostar miljardbelopp

Svenskarnas dåliga matvanor kostar inte bara tusentals liv i hjärt-kärlsjukdomar varje år. Nu har forskare lyckats sätta en prislapp på de dåliga matvanorna: 53 miljarder kronor om året. Det skriver Hjärt-Lungfonden i Hjärtrapport 2019.

Enligt en studie från forskare vid Lunds universitet skulle så mycket som vart fjärde dödsfall i hjärt- kärlsjukdom kunna undvikas eller försenas om den svenska befolkningen följde de nordiska näringsrekommendationerna (Saha et al, International Journal of Environmental Research and Public Health, mars 2019). Totalt skulle 6 400 dödsfall undvikas varje år, varav hela 5 700 i hjärt-kärlsjukdom. I Hjärtrapporten 2019 har Hjärt-Lungfonden bett samma forskare att räkna på kostnaderna.

– Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor har dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats på 20 år. Men svenskarna blir allt mer stillasittande, motionerar mindre och äter allt mer ohälsosamt. Om vi inte förändrar vår livsstil riskerar den positiva trenden att brytas, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Analysen visar att prislappen för våra ohälsosamma matvanor är 53 miljarder kronor – under ett år.

– Regeringen måste göra det enklare att följa de nordiska näringsrekommendationerna. Tre konkreta förslag är att subventionera frukt och grönsaker, beskatta sockersötade drycker samt att initiera ett nationellt saltsänkningsprogram. Det vore inte bara en samhällsekonomisk investering, utan skulle även rädda tusentals svenskar från att dö i förtid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Forskarna undersökte också effekten av enskilda näringsrekommendationer. Bland män skulle flest liv räddas, och mest pengar sparas, om fler åt mer frukt och grönsaker. Kvinnor har på motsvarande sätt mest att vinna på att äta mer fibrer.

Summan 53 miljarder om året är sannolikt en underskattning skriver Hjärt-lungfonden. Modellen som ligger till grund fångar bara effekten av dödsfall – inte effekterna av det lidande som den ohälsosamma dieten orsakar på populationsnivå.

Hjärtrapporten 2019 ger en helhetsbild av de senaste forskningsframstegen och hjärthälsan i Sverige. Med Hjärtrapporten vill Hjärt-Lungfonden öka kunskapen om forskning och behandling av hjärt-kärlsjukdom så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078