23948sdkhjf

SÖS och Danderyd följer KS – stort varsel av vårdpersonal

Ett kraftigt ekonomiskt underskott ledde tidigare i år till anställningsstopp men detta räcker inte. Nu lägger Södersjukhuset och Danderyds sjukhus ett varsel på 100 tjänster vardera.

Sjukhuset har ett beräknat underskott på 130 miljoner för 2019 och underskottet kan uppgå till 300 miljoner nästa år om inte kraftiga åtgärder vidtas. Några åtgärder som redan genomförts är anställningsstopp samt stopp för inhyrning av personal via bemanningsföretag. För att komma tillrätta med underskottet behövs ytterligare åtgärder och därför lägger Södersjukhuset nu ett varsel på 100 tjänster i yrkeskategorierna läkare, undersköterskor och administrativa tjänster.

Dagens varsel omfattar 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 administrativa tjänster. Hur många individer som berörs av varslet är inte klarlagt ännu.

– Södersjukhuset har fått 5 miljarder att förvalta och vi behöver använda pengarna klokt och fokusera på vad som skapar mest nytta för patienten. Vi kommer också att genomföra andra förändringar, som att förtäta i våra lokaler och samordna verksamheter och yrkesgrupper på ett mer effektivt sätt. Att varsla om minskning av tjänster är en kraftig åtgärd och jag förstår att det väcker känslor hos våra medarbetare, säger Mikael Runsiö, vd Södersjukhuset, i en kommentar.

Södersjukhuset har under en längre tid arbetat med åtgärdsplaner för att komma tillrätta med ekonomin men åtgärderna kommer inte räcka för att täcka underskottet. Utöver personalåtgärder så genomförs även strukturella förändringar för att förbättra sjukhusets flöden och ekonomi. Bland annat ska det ske en ökad kontroll av inköp och upphandling för att minska administrativa kostnader. Dessutom ska vård och behandling i öppenvård utökas, exempelvis genom fler operationer i dagkirurgi. Vidare är planen att samla de yrkesgrupper och verksamheter som har gemensamt behov av utrustning och lokaler för att få effektivare arbetssätt och bättre flöden.

– Patientsäkerheten är alltid första prioritet och vi kommer att följa effekterna av förändringarna noga och agera direkt på eventuella avvikelser, både när det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö. Vi följer den lagstadgade processen men kommer att arbeta för att det ska gå så snabbt som möjligt så att medarbetarna inte behöver vänta på besked, säger Mikael Runsiö.

Även Danderyds sjukhus har en ekonomi i kris med ett beräknat underskott 2019 på 156 miljoner kronor. Tillsammans med sjukhusavtalet för 2020-2023 kan underskottet uppgå till 300 miljoner kronor nästa år om inte kraftfulla åtgärder vidtas. Sjukhuset behöver därför minska antalet anställda med cirka 250 tjänster. Neddragningen kommer i första hand att ske med naturlig avgång, men uppsägningar kommer att bli nödvändiga. Samtliga personalkategorier på sjukhuset berörs av förändringen skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. Därför kommer sjukhuset att lägga ett varsel på cirka 100 tjänster.

I början av november varslade Karolinska 600 anställda, 250 läkare och 350 undersköterskor, som en åtgärd för att komma tillrätta med sjukhusets ekonomiska kris

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078