23948sdkhjf

Ny behandling mot reumatism godkänd i EU

Läkemedlet Rinvoq som upptäckts och utvecklats av Abbvie har godkänts i EU för behandling av vuxna patienter med måttlig till svår aktiv reumatoid artrit.

Europeiska kommissionen har godkänt Rinvoq, upadacitinib, för behandling av vuxna patienter med måttlig till svår aktiv reumatoid artrit, som har uppvisat ett otillräckligt behandlingssvar på eller intolerans mot ett eller flera sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel, DMARDs. Rinvoq är en selektiv och reversibel JAK-hämmare som ges en gång dagligen och kan användas som monoterapi eller i kombination med metotrexat.

– Det har gjorts stora framsteg inom reumatologisk forskning under de senaste 20 åren, men trots detta lider flera patienter med reumatoid artrit fortfarande av smärta och stelhet i sina leder till följd av aktiv inflammation. I sitt omfattande kliniska prövningsprogram har upadacitinib visat sig kunna sänka sjukdomsaktiviteten och förbättra ledfunktionen hos patienter med reumatoid artrit. Det finns hopp om att upadacitinib kan vara ytterligare ett effektivt vapen i striden mot denna kroniska sjukdom som drabbar ungefär 80 000 personer i Sverige och 2,5 miljoner personer i hela Europa, säger Giovanni Cagnotto, specialistläkare inom reumatologi vid Skånes Universitetssjukhus samt prövare i studien med upadacitinib.

Europeiska kommissionens godkännande av Rinvoq stöds av fas 3-data från det globala reumatoid artrit-programmet Select, som utvärderade närmare 4 400 patienter med måttlig till svår aktiv reumatoid artrit i fem pivotala studier. Dessa studier innefattar bedömningar av effekt, säkerhet och tolerabilitet över ett brett spektrum av patienter, inklusive dem som inte svarade på eller var intoleranta mot biologiska DMARDs och de som var metotrexat-naiva eller uppvisade ett otillräckligt svar på metotrexat.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda en ny och enkel tablettbehandling som tas en gång om dagen till patienter med måttlig till svår aktiv reumatoid artrit, säger Michael Severino, chef för forskning och utveckling på Abbvie.

Tidigare i år godkändes Rinvoq av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, FDA, för behandling av vuxna patienter med måttlig till svår aktiv reumatoid artrit som har svarat otillräckligt på eller varit intoleranta mot metotrexat.

– De flesta som lider av reumatoid artrit uppnår inte remission och lider av smärta, trötthet, morgonstelhet och sjukdomsskov, säger Gerd Burmester, professor i medicin vid avdelningen för reumatologi och klinisk immunologi vid Charité Berlin. I ett av de största kliniska prövningsprogrammen i fas 3 för reumatoid artrit har vi sett att Rinvoq har potentialen att signifikant förbättra sjukdomstecknen och sjukdomssymptomen och hjälpa fler patienter att uppnå remission eller låg sjukdomsaktivitet

Fas 3-prövningar pågår med Rinvoq vid psoriasisartrit, Crohns sjukdom, atopisk dermatit, ulcerös kolit och jättecellsarterit och det studeras även för behandling av ankyloserande spondylit.

I Select-comparestudien uppvisade Rinvoq plus Metotrexat signifikant högre remissionsnivåer jämfört med placebo plus Metotrexat (29 procent jämfört med 6 procent vid vecka 12) och jämfört med Humira (adalimumab) plus Metotrexat (29 procent jämfört med 18 procent vid vecka 12).

Läs mer om: RA
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094