23948sdkhjf

Storrunda för Elypta – tar in 64 miljoner

Diagnostikbolaget Elypta tar in drygt 64 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda ledd av Industrifonden och Sciety.

Metoder för tidig upptäckt av tumörer är ytterst angeläget för bättre resultat av cancerbehandlingar. Dagens metoder, som bilddiagnostik och biopsier, är inte lämpliga för kostnadseffektiv och regelbunden övervakning av patienter. Svenska Elypta utvecklar en ny typ metod för upptäckt och diagnostisering genom blod- och urinprov – de första i sitt slag baserade på förändringar i metabolism och med bred potential inom cancer.

Bolagets teknikplattform möjliggör tidigare upptäckt av olika typer av cancer genom att mäta ett 20-tal biomarkörer som utgörs av metaboliter i blod- och urinprov. Plattformen utnyttjar maskininlärningsalgoritmer för att generera ett svar kopplat till specifika signaturer vid cancer. Blod- och urintest är säkert för patienten och enkelt för sjukvården. Resultatet blir en mer kostnads- och tidseffektiv metod än biopsier och datortomografier som används idag.

Nu meddelar bolaget att de stängde en sen såddfinansieringsrunda om 64,8 miljoner kronor i december 2019. Industrifonden och Sciety ledde rundan där även bland annat Norrsken-stiftelsens nyligen etablerade impact-fond, sådd-fonden Nina Capital från Barcelona och Chalmers Ventures som varit delägare sedan starten deltog.

Företaget kommer att använda finansieringen till att slutföra utvecklingen av sitt laboratoriekit och mjukvara för mätning och algoritm-baserad analys av en panel av metaboliter som förändras av cancer. Elyptas medgrundare professor Jens Nielsen, Chalmers, och Dr Francesco Gatto, Chalmers samt Chief Scientific Officer på Elypta identifierade metaboliternas relevans.

– Vi är mycket glada över förtroendet och teamet är väldigt motiverade att nu kunna göra denna nya typ av information tillgänglig för klinisk diagnostik, kommenterar Francesco Gatto.

Elyptas teknik utvecklas för att så småningom valideras inom flera cancerformer och adressera en global marknad. Den första applikationen kommer att vara ett urintest för tidig upptäckt av återkommande njurcancer, ett tillstånd där det idag saknas lämpliga tester. Applikationen testas nu i den pivotala AURORAX-87A-studien, den hittills största inom njurcancerdiagnostik. Studien är finansierad med ett EU-anslag till Elypta på 24 miljoner kronor från Horizon 2020 under 2019.

– Vårt första mål är att förbättra uppföljningen av njurcancerpatienter. Prognosen är mycket dålig om en tumör återkommer efter operation och genom att tillhandahålla ett säkert urintest som kan användas mer frekvent än DT (datortomografi) hoppas vi kunna möjliggöra tidigare upptäckt och förhoppningsvis fler botande behandlingar, säger Elyptas vd Karl Bergman i en kommentar.

– Finansieringen gör det möjligt för oss att genomföra våra planer och göra vårt första test tillgängligt för såväl urologer och deras patienter som för forskning. Vi är också glada över att ha ett syndikat av investerare med oss som inte bara delar vår vision utan också utvidgar vårt nätverk och bidrar med betydande erfarenhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078