23948sdkhjf

Ett steg närmare människa på chip

En kombination av åtta olika organ på chip ger en tillförlitlig bild av hur läkemedel kommer att tas upp av den mänskliga kroppen, visar nya studier.

Forskare vid KTH och Harvard University har valt att spinna vidare på tekniken organ-on-a-chip och bygga ett system där flera organ finns med, med syftet att förenkla utvecklingen av läkemedel.

Arbetet har tagit åtta år och kostat cirka 370 miljoner kronor. Resultatet är en plattform med mikrofysiologiska system, kallad The Interrogator. Där finns åtta organ representerade på varsitt chip, som i sin tur kopplas samman med kanaler som kan fyllas med vätska. De åtta organ som finns representerade är tarmarna, levern, njurarna, hjärtat, lungorna, hjärnan samt blod-hjärnbarriären.

Syftet med The Interrogator är att på ett tillförlitligt sätt kunna undersöka och förutse hur läkemedel tas upp i olika organ. Förhoppningen är att ytterligare minimera antalet djurförsök och samtidigt få resultat som är mer representativa för den mänskliga kroppen, samt att skynda på utvecklingen av nya läkemedel.

Den nya tekniken har utvärderats i två nya studier, som båda publicerats i tidskriften Nature. Där undersöktes utbytet av en blodliknande vätska samt av läkemedel mellan de olika organen. Resultaten visade att tekniken kan användas för att förutse hur ett läkemedel kommer att tas upp i kroppen, vilken koncentration det kommer att uppnå i blodet samt hur länge det skulle stanna i kroppen.

Forskarna har dessutom tittat närmare på de farmakologiska effekterna av cancerläkemedlet Cisplatin. Detta ordineras normalt intravenöst och har negativa biverkningar för såväl njurarna som benmärgen.

– Studierna visar att tekniken kan reproducera läkemedlets effekter i patienterna, vilket inkluderar en minskning av vissa vita blodceller och en ökning av biomarkörer som visar på njurskador, säger Anna Herland, universitetslektor vid avdelningen mikro- och nanosystem på KTH, som är en av forskarna som har lett studierna och teknikutvecklingen, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094