23948sdkhjf

MSD knoppar av verksamhet

Skapar spinoff-bolag för att lägga större fokus på sina fyra största tillväxtpelare och sin utvecklingspipeline.

Igår onsdag meddelade läkemedelsjätten MSD att företaget kommer att knoppa av en del av sin verksamhet till ett spinoff-bolag.

De delar som ska knoppas av är kvinnors hälsa, biosimilar-verksamheten och legacy brands inom dermatologi, smärta och andning samt vissa utvalda läkemedel mot kardiovaskulära sjukdomar.

Förväntningen är att det nya dotterbolaget ska dra in 6,5 miljarder dollar i år. Det motsvarar cirka 63 miljarder kronor. Vd för det nya företaget, som för tillfället kallas Newco, blir Kevin Ali. Han har tidigare varit chef för MSD International samt för emerging markets på företaget.

Syftet med spinoffen är att MSD istället bättre vill kunna fokusera på sin FoU-verksamhet samt växa inom sina fyra starkaste tillväxtpelare; onkologi, vacciner, sjukhusläkemedel samt djurhälsa.

Många börsanalytiker har uttryckt oro för att MSD nu kommer att bli alltför beroende av immunonkologiläkemedlet Keytruda (pembrolizumab) för sina intäkter. Under ett pressamtal påpekade dock MSD:s vd Kenneth Frazier, att företagets produktportfölj är bredare än så och att spinoffen gör det möjligt att kunna fokusera bättre på sin utvecklingspipeline

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095