23948sdkhjf

Lundbeck bakom första intravenösa migränbehandlingen

Danska Lundbeck först med att få en intravenös preventiv behandling mot migrän godkänd på den amerikanska marknaden.

Danska Lundbeck meddelade under lördagen att företaget är först med att få en intravenös behandling för att förebygga migrän godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Godkännandet gäller läkemedlet Vyepti, med den aktiva substansen eptinezumab-jjmr, som i två kliniska fas III-studier har visat sig minska antalet migränanfall per månad. I den ena studien, Promise-1, utvärderades behandlingen hos patienter med episodisk migrän (huvudvärk under 4-14 dagar per månad) och i den andra, Promise-2, låg fokus på kronisk migrän (huvudvärk under 15-26 dagar per månad). Den positiva effekten jämfört med placebo kunde ses redan första dagen efter infusion.

I april kommer behandlingen att finnas tillgänglig på den amerikanska marknaden för förebyggande behandling mot migrän hos vuxna. Den rekommenderade dosen är 100 milligram var tredje månad men Lundbeck menar att 300 milligram är en bättre dos i vissa fall.

Vyepti är en humaniserad monoklonal antikropp som binder till liganden för calcitonin gene-related peptide, CGRP, och förhindrar den från att binda till sin receptor.

Lundbeck har i dagsläget skickat in en ansökan om marknadsgodkännande i Kanada och under året planeras ansökningar till EU följt av bland annat Kina och Japan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11