23948sdkhjf

Astrazeneca säljer rättigheterna till Movantik

Redhill tar över förstoppningsläkemedlet.

Läkemedelsjätten Astrazeneca säljer av de globala rättigheterna till förstoppningsläkemedlet Movantik, som går under namnet Moventig i Sverige. Utlicensieringen till Redhill Biopharma gäller samtliga marknader förutom Europa, Kanada och Israel. Astrazeneca har sedan tidigare ett kommersialiseringsavtal med Daiichi Sankyo i USA och detta kommer nu att överföras till Redhill.

Movantik, som har den aktiva substansen naloxegol, används för behandling av opioidorsakad förstoppning. Den verkar genom att hämma μ-opioidreceptorer.

Astrazeneca understryker i ett pressmeddelande att Movantik är ett väletablerat läkemedel och att utlicensieringen kommer att försäkra fortsatt tillgång till behandlingen, samtidigt som företaget kan arbeta mer med sina huvudfokusområden.

Enligt avtalet ska Redhill leverera en inledande betalning om 52,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 510 miljoner kronor, följt av ytterligare 15 miljoner dollar (146 miljoner kronor) år 2021. Astrazeneca ska fortsätta tillverka och leverera Movantik till Redhill under en övergångsperiod.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109