23948sdkhjf

Läkemedelsverket gör sig redo för coronaeffekt

Än så länge finns inga restnoteringar för läkemedel i Sverige på grund av coronavirusutbrottet, men Läkemedelsverket rustar sig för ett förändrat läge, det skriver Läkemedelsvärlden.

Många läkemedelssubstanser produceras i Kina och på grund av den rådande pandemin kan det komma att bli problem med läkemedelstillgången, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Läkemedelsverket har tillsammans med Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, tagit fram en lista med aktiva substanser som är producerade i just Kina. En stor del av de aktiva farmaceutiska beståndsdelar, API, tillverkas i både Kina och Inden. Därför ska en liknande lista tas fram för API:er producerade även i Indien.

I dagsläget finns inga rapporterade restnoteringar som kan kopplas till utbrottet av coronavirus-pandemin, säger Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedelsverkets enhet för läkemedel i användning. Men han utesluter inte att det kan bli restnoteringar.

– Det finns en ganska stor sannolikhet att utbrottet av sars-cov-2 kommer att ha en påverkan. Däremot är det omöjligt att spekulera i var, när eller för vilka läkemedel det kan bli restnoteringar. Nu är det mycket fokus på Kina, men det är ett globalt problem och det finns många osäkerhetsfaktorer, säger han till Läkemedelsvärlden.

Trots att Läkemedelsverket inte med säkerhet kan säga vilka läkemedel som kommer drabbas av effekters av coronaviruset arbetar det redan nu.

– Vi jobbar proaktivt med att ta in och analysera information och får vi signaler på något som skulle kunna bli en restnotering följer vi upp detta med det aktuella företaget, myndigheter och andra aktörer, säger Johan Andersson.

Läkemedelsverket godkänner läkemedel för den svenska marknaden men har inget ansvar att tillhandahålla läkemedel. De har inte heller något mandat att sätt in åtgärder, till exempel att prioritera vissa läkemedel för en viss patientgrupp. De kan inte helle upprätta lager av vissa läkemedel inför en möjlig bristsituation.

– Det vi däremot kan göra är att till exempel hantera begäran om licenser och dispenser så snabbt och smidigt som möjligt. Vi tittar också på vår egen organisation och vår egen uthållighet i en mer ansträngd situation, säger Johan Andersson.

Något som kan åtgärdas är att be apoteken att stoppa returer av läkemedel med kort utgångsdatum men där hållbarheten ännu inte passerat.

– Vi kan också, om det skulle behöva, titta på hållbarheten på vissa produkter och se om vi kan godkänna en förlängning av den. Flera sådana scenarier tittar vi på, säger Johan Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079