23948sdkhjf

Förändringar i cellernas nedbrytningscentraler kan leda till cancer

En ny studie från Uppsala universitet visar hur förändringar i cellernas nedbrytningscentraler, lysosomerna, kan leda till okontrollerad celltillväxt.

Cancerceller delar sig okontrollerat, normala celler har däremot flera olika kontrollmekanismer som hindrar dem från att växa och dela sig ohämmat. De senaste årens forskning har visat att cellernas lysosomer kan reglera celltillväxt och celldelning. Lysosomerna fungerar som cellernas nedbrytningsstationer och består av små blåsor inuti cellerna. En enda cell kan ha flera hundra lysosomer som organiserar sig i cellulära nätverk. 

Trots att cancerceller ofta uppvisar förändringar i organisationen av lysosomnätverk är det dåligt utrett om och hur dessa förändringar bidrar till celltillväxt och cellproliferation.

Nu har forskare från Uppsala universitet och  Weill Cornell Medicine i USA funnit att mängden lysosomer i lysosomnätverken kan kopplas till celltillväxt genom aktivering av ett protein som kallas mTOR.

– Vi såg att när antalet lysosomer ökade så blev mTOR på ytan av lysosomerna överaktiverat. Eftersom mTOR är ett protein som stimulerar celltillväxt leder det till ökad tillväxt, säger Anders Mutvei, forskare vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande. 

Forskarna har också identifierat ett annat protein, Rap1, som kontrollerar mängden lysosomer och hur lysosomnätverket organiserar sig i cellen.

– Även om dessa studier är i ett tidigt skede så visar våra resultat att lysosomen spelar en cental roll i kontrollen av celltillväxt. Det behövs mer kunskap om hur förändringar i lysosomnätverken påverkar cancer och det är något som vi kommer att testa framöver i olika modeller av humana tumörer, säger Anders Mutvei.

Anders Mutvei har lett forskningsprojektet tillsammans med John Blenis vid Weill Cornell Medicine.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093