23948sdkhjf

Intervju: Svenskt företag i vaccinracet

Om ett par veckor startar Stockholmsbaserade ISR upp in vivo-studier med ett nytt inhalationsvaccin mot Corona – "Bra att vara beredda med ett vaccin som man kan utgå ifrån när covid-20 eller -21 kommer."

Det Stockholmsbaserade immunterapibolaget ISR Immune System Regulation har, tillsammans med bioteknikföretaget TCER, påbörjat utvecklingen av ett vaccin mot viruset Sars-Cov-2, som ligger bakom den pågående pandemin. In vivo-studier planeras starta inom ett par veckor och om allt går som det ska kommer kliniska studier att inledas i slutet av hösten.

Utvecklingen har fått ett försprång genom ISR:s pågående projekt med att utveckla ett läkemedel mot virussjukdomen hepatit B.

– Hepatit B och Corona har liknande mekanismer. Bland annat hämmar de immunförsvaret genom att minska produktionen av interferon. Vårt adjuvans innehåller ett interferonstimulerande medel och när utbrottet tog fart fick vi förfrågningar från Innostar, det kinesiska CRO som utför våra toxikologiska studier, om vi inte skulle utveckla ett vaccin mot Corona, och det gör vi nu! berättar Ola Winqvist, vd för ISR.

Utvecklingen sker i samarbete med bioteknikbolaget TCER, som tar fram peptider och proteiner från coronaviruset som kan användas i vaccinet.

– Just nu pågår tillverkning av proteinerna, och vi kontrollerar kvalitet och renhet inför in vivo-studier. Dessutom genomförs toxikologiska studier av vårt adjuvans och förväntningen är att de ska vara färdiga inom en månad.

Om utvecklingen lyckas kommer resultatet bli ett inhalationsvaccin.

– Lungorna har ett bra immunförsvar med många makrofager. Förhoppningen är att vaccinet ska ge ett lokalt immunsvar som kan förhindra vidhäftning av viruset.

De som i dagsläget har kommit längst i utvecklingen av ett vaccin mot det nya coronaviruset är det amerikanska företaget Moderna Therapeutics, som har inlett kliniska studier. De utvecklar ett vaccin baserat på virusets RNA.

– RNA har en kort halveringstid, och vad jag känner till så finns det i dagsläget inget riktigt bra RNA-vaccin. Därför har vi valt att fokusera på proteiner från viruset istället, säger Ola Winqvist.

Den pågående pandemin har utsetts till ett globalt nödläge av världshälsoorganisationen WHO och läkemedelsmyndigheterna EMA och FDA har båda valt att lätta på restriktionerna för utvecklingen av vaccin mot viruset, med förhoppningen att påskynda utvecklingen.

– Utvecklingen kommer att gå snabbare än vanligt, men vårt vaccin kan i bästa fall vara färdigt tidigast i början av nästa år. Det här är inte Hollywood, där ett vaccin kan utvecklas på ett par dagar. Det är inte heller som säsongsinfluensa där vi vet hur vaccinet ska se ut och bara behöver byta ut några proteinepitoper, säger Ola Winqvist.

– Vissa tror att viruset kommer att gå i två vågor – att utbrottet kommer att lugna ner sig för att sedan komma tillbaka. I så fall skulle ett vaccin underlätta den andra vågen. Oavsett så är det här det fjärde stora coronautbrottet och det pekar på att det kommer bli fler. Då är det bra att vara beredda med ett vaccin som man kan utgå ifrån när covid-20 eller -21 kommer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109