23948sdkhjf

FDA godkänner antikroppstest för covid-19

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har gett ett påskyndat godkännande för nödsituationer till företaget Cellex att tillverka ett antikroppstest som upptäcker pågående eller tidigare infektion med det nya coronaviruset.

De flesta tester som hittills varit godkända för provtagning av covid-19, bland annat från Roche och Thermo Fisher, är så kallade PCR-tester, skriver MedCity News.

Cellex:s antikroppstest för covid-19 har precis fått ett så kallat emergency use authorization, det vill säga ett påskyndat godkännande för nödsituationer av FDA. Testet fungerar som så att det letar efter IgG och IgM-antikroppar som kroppens immunsystem producerar i reaktion med viruset. Ett positivt testresultat kan indikera på pågående eller tidigare covid-19-infektion. Testet kan tas några dagar efter infektionstillfället och resultatet kan räknas ut på 15-20 minuter. Det är också möjligt att upptäcka vilket stadium infektionen är i och beräkna tid sedan infektionstillfället.

Testet måste dock kombineras med kliniska undersökningar för att man ska kunna ställa en diagnos. 

Reagerar långsamt 

En av nackdelarna med antikroppstestet är att kroppens immunsystem reagerar långsamt på SARS-CoV-2. IgM-antikropparna reagerar först efter nio dagar efter infektionstillfället, och IgG-antikroppar reagerar ytterligare några dagar senare. Därför kan antikroppstest vara mindre värdefullt i en akut sjukdomssituation, skriver MedCity News. 

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Getinges dotterbolag återkallar ballongpump för hjärtstöd i USA
Bättre lindring mot migrän mål för forskare
Ska avslöja dussintalet cancerformer – med ett enda blodprov
Utvecklar sprej mot antibiotikaresistenta bakterier
God löneutveckling inom life science
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.141