23948sdkhjf

Vill utveckla bredspektrumantiviraler

Immunologen Anna-Lena Spetz vill hitta läkemedel som ”motar virus i grinden” och har fått EU-medel för ett stort forskningsprojekt om behandlingar mot covid-19.

Anna-Lena Spetz, professor i immunologi, som leder projektet ”Fight-nCoV” vid Stockholms universitet har beviljats 2,8 miljoner Euro i EU-medel för forskning om antivirala substanser som kan användas mot det nya coronaviruset.

– Vi ska sätta upp testsystem i provrör för att identifiera läkemedelskandidater som har kapacitet att förhindra att coronaviruset förökar sig, säger hon i en artikel på Stockholms universitets hemsida.

I projektet ”Fight-nCoV” samarbetar hennes forskargrupp med forskargrupper i Tyskland, Danmark och Frankrike för att utveckla antiviral behandling mot covid-19.

Forskargruppen har också som mål att hitta en behandling som blockerar Sars-CoV-2 och andra luftvägsvirus från att ta sig in i mänskliga celler.

– De grindar som luftvägsvirus använder för att ta sig in i cellen är ofta desamma för flera olika typer av virus. Vi vill ”mota virus i grinden”. Genom att hämma delar i virusets livscykel som delas av flera olika typer av virus kan man få fram så kallade bredspektrum-antiviraler. Vår vision är att man ska kunna ha effektiva bredspektrum-antiviraler i beredskap innan nästa överföring sker från djur till människa för att tidigt kunna förhindra utbrott av en större pandemi, säger hon.

Läs mer om forskningen på Stockholms universitets webbplats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093