23948sdkhjf

WHO: Få verkar ha antikroppar mot nya coronaviruset

Tidig data från flera studier pekar på att endast 2–3 procent har utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset globalt sett. Det berättade representanter för WHO under en presskonferens.

Endast en liten del av den globala populationen verkar ha utvecklat antikroppar mot covid-19. Så tolkar Världshälsoorganisationen, WHO, det samlade resultatet av flera tidiga studier som WHO kommenterade under sin senaste presskonferens.

WHO: s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus berättade att de tidiga uppgifterna tyder på att endast 2 till 3 procent av befolkningen har antikroppar mot det nya coronaviruset. 

Han sa att siffrorna är en besvikelse för dem som hoppats på immunitet hos en större del av befolkningen och att restriktionerna inom en snart framtid skulle kunna lätta.

WHO trodde att antalet tidigare smittade skulle vara högre, enligt läkaren Maria Van Kerkhove som leder organisationens arbetet med covid-19. 

– Vi ser en lägre andel människor med antikroppar än vi förväntade oss, sade hon.

– Ett antal studier som vi är medvetna om har antytt att små andelar av befolkningen har antikroppar. Dessa var med enstaka siffror, upp till 14 procent i Tyskland och Frankrike.

Hon betonade också på presskonferensen att det fortfarande är för tidigt för att vara säker på siffrorna eftersom det handlar om studier som ännu inte publicerats. 

Innan vi går in på detaljer måste vi ha en bättre förståelse för hur de här studierna är gjorda.

Maria Van Kerkhove poängterar att man måste titta på hur testpersonerna hittades, var de slumpmässigt eller var de blodgivare som tenderar att vara friska vuxna? De skulle också behöva titta på hur väl blodproverna genomfördes.

– Det finns många länder som föreslår att man använder snabba diagnostiska serologiska test för att kunna fånga vad de tror kommer att vara ett mått på immunitet. Just nu har vi inga bevis för att användningen av ett serologiskt test kan visa att en individ har immunitet eller är skyddad från återinfektion, säger Maria Van Kerkhove.

Kommentera en artikel (3)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078