23948sdkhjf

Hemmatester för covid-19 döms ut

Nu avråder Läkemedelsverket privatpersoner och företag från att köpa och använda de tester som på flera webbsidor sägs kunna påvisa covid-19.

Efter att Läkemedeslverket utrett flera aktörer som importerat och erbjudit testkitt till privatpersoner och företag landar de i slutsatsen att sådana tester för med sig mer skada än nytta. Testerna har inte kunnat visa på tillräckligt hög tillförlitlighet. 

För privatpersoner behöver testkitt vara särskilt säkra och lätthanterliga, något som brister i de tester som finns på marknaden. Tester som marknadsförs som "snabbtester" och sägs påvisa antikroppar för covid-19 är avsedda för använding i hälso- och sjukvården. 

– Även tester som är avsedda för sjukvården kan visa resultat som är fel eller kan tolkas fel om de används av privatpersoner. Ett felaktigt resultat kan leda till att personer sprider smittan vidare säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik, i ett pressmeddelande. 

Felaktiga resultat kan bero på att testet inte ger ett helt säkert resultat, eller att instruktionerna för hur man bör tolka resultatet är otydliga. Det kan också vara svårt att utföra och hantera provet hemma.

Det är det medicintekniska regelverket som reglerar testkit för diagnoser. Kraven för att produkterna över huvudtaget ska få säljas är väldigt höga. Vid flera tillfällen har Läkemedeslverket förbjudit försäljning av hemmatester för covid-19. 

Läkemedelsverket förtydligar att de inte avråder från att använda provtagningsset eller test som vården tillhandahåller.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11