23948sdkhjf

Fetmaläkemedel var säkert enligt fas II-studier

En studie på läkemedelskandidaten Tesomet mot hypotalamisk fetma pekar på att läkemedlet är säkert och leder till minskad vikt.

Danska Sanionas fas II-studie med läkemedelskandidaten Tesomet mot hypotalamisk fetma har nyligen publicerats. I studien ingick 21 patienter som dagligen behandlades med Tesomet (tesofensin 0,5 mg + metoprolol 50 mg) i 24 veckor på Rigshospitalet i Köpenhamn, Danmark. Kroppsvikten minskade med nästan 7 procent, och midjeomfånget med nästan 8 procent, jämfört med placebo.

– Det är en viktig framgång som vi betraktar som ett steg mot en möjlig första godkänd behandling av hypotalamisk fetma. Det är viktigt att upptäcka en behandling för denna sällsynta och förödande sjukdom och vi arbetar hängivet för att Tesomet snabbt ska kunna nå HO-patienterna, säger Rami Levin, vd och koncernchef för Saniona, i ett pressmeddelande.

– Patienter med hypotalamisk fetma lider av en svår och försvagande övervikt för vilken godkända behandlingar saknas. Jag är mycket uppmuntrad av studieresultaten och jag tror att Tesomet kan bli en värdefull behandling av denna sällsynta sjukdom, då den också hanterar sjukdomens huvudsakliga drag som ihållande hunger, oförmåga att kontrollera aptiten, okontrollerad viktökning och dysfunktionell metabolism, säger Ulla Feldt-Rasmussen, professor i endokrinologi vid Rigshospitalet som också leder studien.

Enligt Rami Levin kommer företaget genomföra ett så kalla ”End of Phase 2” möte med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att definiera den regulatoriska vägen framåt.

Biverkningar som rapporterades var sömnproblem, muntorrhet och huvudvärk, vilka är kända biverkningar förknippade med tesofensin och/eller metoprolol. Det registrerades också ett fall med en allvarligare biverkning, ångest och/eller paranoia. Enligt företaget förbättrades patientens tillstånd efter avslutad behandling. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141