23948sdkhjf

Astra Zeneca jobbar på flera fronter mot covid-19

Företaget utvärderar bland annat ett läkemedel som idag används vid kronisk lymfatisk leukemi för att pröva om det fungerar mot lunginflammation orsakad av covid-19.

I dag presenterade Astra Zeneca sin delårsrapport för första kvartalet och företaget visar bättre resultat än väntat. Vinsten uppgår till motsvarande 9,3 miljarder kronor, vilket är en förbättring jämfört med motsvarande period förra året.

Koncernchefen Pascal Soriot framhåller två cancerläkemedel, Tagrisso (osimertinib) och Koselugo (selumetinib), och ett diabetesläkemedel, Farxiga (dapagliflozin), som särskilt viktiga för resultatet.

”Vårt fokus säkerställde ytterligare ett kvartal av stark tillväxt inom samtliga terapiområden och regioner. De nya läkemedlen presterade extremt väl och vår forskningsportfölj har fortsatt leverera. Bland det som utmärker sig återfinns banbrytande nyheter för Tagrisso, Farxiga och Koselugo, vårt senaste onkologiläkemedel”, säger han i en presskommentar.

Astra Zeneca meddelar också att företaget har mobiliserat forskningsinsatser för att utveckla behandlingsstrategier mot covid-19. Bland annat arbetar man med att utveckla sars-cov-2-neutraliserande monoklonala antikroppar och en profylax mot virusinfektionen.

En annan strategi som företaget prövar är om Farxiga kan reducera organsvikt och så utvärderas Calquence, som är godkänt mot kronisk lymfatisk leukemi i flera länder, för att undersöka om det kan hämma den cytokinstorm som inflammerar lungorna och andra organ hos en del patienter med covid-19.

Läs kvartalsrapporten:

First-quarter 2020 results, publicerad 29 april 2020

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063