23948sdkhjf

Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Läkemedelsutvecklingsbolaget Quiapeg vill genomföra en företrädesemission på 37,6 miljoner kronor av enheter bestående av nyemitterade aktier och teckningsoptioner.

Planen är att kapitalet ska användas till att driva företagets modellprojekt QPG-1029, peg-liraglutid, som baseras på bolagets teknolgiplattform för frisättningsbar pegylering. Det ska även så småningom användas till klinisk prövning samt till att återbetala brygglån.

– Vi genomför det här för att hålla uppe tempot i utvecklingsprogrammet QPG-1029, peg-liraglutid. Vi har fått proof of concept i djurmodell, vi har en samarbetspartner i Berlin som kan tillverka och skala upp processen, sen har vi en leverantör från Kina som kan tillhandahålla cGMP-producerad liraglutid, säger Marcus Bosson, vd Quiapeg.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Vi har sett i preklinik att plattformen fungerar och vi har sett att det fungerar med vårt modellprojekt, pegylerad liraglutid, och vi håller på att skala upp för att kunna tillverka den här substansen för fortsatta djurförsök plus toxikologistudier och så småningom en klinisk prövning.

Om samtliga teckningsoptioner utnyttjas inkommer ytterligare minst 5,4 miljoner kronor före emissionskostnaderna. Företrädesemissionen är till omkring 82 procent täckt via teckningsförbindelser samt genom garantiåtaganden.

Hur långt räcker pengarna?

– Minst ett år. Vår förhoppning är att i takt med att vi bygger upp den prekliniska dokumentationen och att liraglutid redan är ett beprövat läkemedel så är det vår förhoppning att vi kanske kan göra ett licensavtal innan vi går in i klinik.

Quiapeg har tidigare erhållit patent på teknologiplattformen Uni-Qleaver, en metod som bland annt förlänger effekten av läkemedel i kroppen, i bland annat USA och EU. Beslut om företrädesemission tas på årsmötet den 22 juni.

Artikeln är en del av vårt tema om Finans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062