23948sdkhjf

Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

I måndags offentliggjorde Nanoform teckningskursen för en notering som ska ske både på Nasdaq First North Premier i Stockholm och i Helsingfors.

– Sverige är en viktig hubb inom Life Science och ända sedan vi grundade företaget 2015 har jag tänkt att vi ska gå in på svenska börsen, säger Edward Hæggström, vd och en av Nanoforms grundare, till Life Science Sweden.

Företaget uppger att de med sin teknologi kan producera partiklar av aktiv substans som är så små som 10 nm. Genom att finfördela läkemedelssubstanser till extremt små partiklar kan de förbättra läkemedelsupptaget i kroppen.

– Vi gör inga kemiska förändringar utan vi skalar bara ner de aktiva substanserna väldigt mycket. På så sätt kan vi bidra till att få fler nya läkemedel på marknaden och förbättra läkemedel som redan finns.

Bolaget samarbetar med bland andra Astra Zeneca och Orion Pharma och anser att deras teknik förutom att vara ett verktyg för att vässa nya läkemedel också kan ge en andra chans till äldre läkemedelskandidater som misslyckats för att upptaget i kroppen av den aktiva substansen varit otillräckligt.

Uppdatering (2020-05-28)

I Affärsvärldens preliminära granskning av noteringen finns fyra flaggor. En av dem handlar om att chefer inom företaget har rörliga incitament i börsnoteringen som beräknas ge dem en ersättning på motsvarande 39 miljoner svenska kronor.

Hur ser ni på den kritiken?
”Jag och professor Jouko Yliruusi började utveckla CESS teknologin 2008 och 2015 bolagiserade vi teknologin inför kommersialisering. För att kunna verkställa kommersialiseringen så har vi behövt kapital och Nanoforms anställda har gjort ett bra arbete även i denna fråga. En del av framgången till att koppla kapital till innovation har varit att vi har interna resurser som kan kapitalmarknad. Dessa personer har incentiv baserad kompensation och Nanoform har utvecklats positivt senaste åren”, skriver Edward Hæggström i en kommentar till Life Science Sweden.

Artikeln är en del av vårt tema om Finans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078