23948sdkhjf

Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

Arbetsmiljö, kompetensutveckling och jämlikhet är några av orsakerna.

Kemikalieinspektionen är den statliga arbetsgivare som rankas högst när Nyckelinstitutet sammanställt data från 2019. Rankningen baseras på faktorer som bland annat tillsvidareanställningar, lika chefskarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling, övertid och sjukfrånvaro.

– Jag tror att det har att göra med att vi försöker vara väldigt genomtänkta i våra HR-processer. Där har vi fått väldigt bra resultat för tid för kompetensutveckling och det är jätteviktigt för oss, man ska kunna utvecklas när man är här, säger Ann-Charlotte Jakobsson, HR-chef Kemikalieinspektionen, till Life Science Sweden.

Hon uppger att företaget arbetar mycket med arbetsmiljö och kompetensutveckling under bland annat medarbetarsamtal, men också under specifika möten. Vartannat år har man ett slags medarbetarsamtal för mindre grupper, kallat kompetensanalys.

– Då tittar man i grupp på vad personalen själva tycker att de behöver för kompetens framöver. Där handlar det inte om individens kompetensutveckling utan vad behöver gruppen.

Arbetsklimat och jämlikhet 

Myndigheten har även en låg andel övertid bland personalen. Enligt Ann-Charlotte Jakobsson beror det på att Kemikalieinspektionen verkligen vill lev upp till att vara en arbetsplats där man kan kombinera jobb och familjeliv.

– Vi menar på allvar att man ska kunna kombinera familjeliv och kunna jobba hos oss, säger Ann-Charlotte Jakobsson.

Arbetsplatsen är kvinnodominerad då 70 procent av de 270 tjänstemännen är kvinnor. Även på olika chefspositioner är kvinnor mest förekommande. Jämställdhetsklimatet märks av även på hur personalen tar ut föräldraledighet och hämtar barn från förskolan.

– Det naturliga är att man tar sin föräldraledighet vare sig man är man eller kvinna. Att folk behöver hämta sina barn på dagis när någonting naturligt.

Sedan 1996 har Nyckelinstitutet genomfört årliga mätningar. I 2019 års mätning jämfördes 350 företag och organisationer, varav 31 myndigheter.

Artikeln är en del av vårt tema om Keminyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078