23948sdkhjf

Över 400 svenska läkemedelsprojekt under utveckling

Cancer och neurologi är de områden som det forskas mest på inom svensk läkemedelsutveckling.

Life Science är Sveriges näst största exportindustri. Förra året exporterades läkemedel från Sverige för 10 miljarder Euro. Enligt en rapport som Sweden Bio publicerar i dag, tisdag, har det skett en ökning i antalet utvecklingsprojekt med 14 procent sedan 2016 då den senaste rapporten gjordes.

Vi har många fler prekliniska projekt och det är positivt för framtiden eftersom nästa steg är kliniken. Vi behöver mycket forskning i tidig utveckling för att det ska vara några läkemedelskandidater som tar sig hela vägen till att bli godkända, säger Sara Gunnerås, analyschef på Sweden Bio och redaktör för rapporten.

Sweden Bio har kartlagt 148 företag som alla arbetar med läkemedelsutvecking och som har huvudkontor i Sverige. Sammantaget har företagen 420 läkemedelsprojekt, varav 35 procent befinner sig i klinisk fas.

Cancer är det område som de svenska företagen utvecklar flest läkemedel inom, vilket är i linje med hur det ser ut globalt. Neurologi, endokrinologi/metabola sjukdomar och infektion är andra områden som de svenska företagen har många projekt inom. Kartläggningen är gjord innan coronapandemin bröt ut. Många läkemedels- och biotechföretag forskar nu intensivt för att hitta läkemedel som hjälper mot covid-19 och dessa projekt finns inte med i rapporten.

Sara Gunnerås konstaterar att en stor del av forskningen har sitt ursprung från universiteten.

Vi ser att akademin är en stark motor. 60 procent av läkemedelsprojekten kommer därifrån. Våra fyra starkaste regioner är Stockholm/Uppsala, Lund, Göteborg och Umeå där det finns universitet med mycket medicinsk forskning. Det kan till exempel vara forskare på Karolinska institutet som har idéer och startar företag.

Samtliga företag i kartläggningen har internationella samarbeten av något slag och 50 procent har attraherat utländskt kapital.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079