23948sdkhjf

Reumaläkemedel lovande mot covid-19 enligt studie

Läkemedlet baricitinib pekas ut som en lovande behandling för patienter med covid-19.

Med hjälp av AI-algoritmer har ett internationellt forskarlag, med forskare från Karolinska institutet, identifierat om befintliga läkemedel kan ha effekt mot nya sjukdomar. Resultaten har publicerats i tidskriften EMBO Molecular Medicine. 

I den aktuella studien tittade forskarna på om vissa läkemedel kunde blockera både inflammation och infektion. Där identifierades baricitinib som en särskilt lovande behandling mot covid-19. Det grundades bland annat på att läkemedlet tidigare konstaterats kunna hämma cytokinaktivitet och viral spridning. 

Forskarna kunde se i testtuber och 3D-miniatyrer av mänsklig levervävnad att läkemedlet hämmade signalering av cytokinproteiner, en del av immunsystemet känt för att överaktiveras och driva på inflammation hos patienter med svår covid-19-sjukdom. Baricitinib gav också en minskning av den virala mängden sars-cov-2 samt mängden signalmolekylen interleukin-6, IL-6, något som ses som en markör för dödlighet efter akuta andningsbesvär kopplat till covid-19. Testerna gjordes i samarbete mellan Karolinska institutet och Scilifelab. 

– Sammantaget tyder dessa data på att baricitinib kan minska inflammation och virusmängd vid covid-19-infektion, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska institutet, som ansvarade för de funktionella studierna med virus, i ett pressmeddelande. 

En mindre pilotstudie genomfördes i Italien på tre män och en kvinna med bilateral covid-19 lunginflammation. Efter 10-12 dagars behandling med läkemedlet förbättrades samtliga patienter med minskad feber och hosta, de hade alla en lägre virusmängd och lägre IL-6 plasmanivåer. I nuläget genomförs en ytterligare studie av baricitinib med 85 stycken covid-19-patineter på tre olika sjukhus i Italien. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.188