23948sdkhjf

”Ingen hade trott att vi skulle samarbeta med GSK”

Jakten på ett vaccin mot covid-19 har skapat samarbeten som vi tidigare inte har sett.

Ungefär 130 olika projekt som syftar till att ta fram vaccin mot covid-19 pågår. Att läkemedelsföretag samarbetar med varandra eller med universitet är inte nytt, men det har aldrig skett i den utsträckning som vi ser nu. Det framkom under ett webbinarium som Läkemedelsindustriföreningen, Lif, anordnade idag, torsdag.

– När vi analyserar det fält nu som finns bland de här 130 projekten ser vi att det är ett växande samarbete, sade Jonas Vikman, expert läkemedel och vacciner på Lif.

Det är samarbeten mellan läkemedelsföretag och universitet, som Astra Zenecas projekt med Oxford University. Det är samarbeten läkemedelskoncerner emellan, såsom Sanofi Pasteur och GSK. Det är också samarbeten mellan små biotech-företag och stora läkemedelskoncerner.

Några läkemedelsföretag har produktionsanläggningar för vaccin. Jonas Vikman framföll att dessa kommer att vara involverade när vaccin kan börja produceras.

– För ska man kunna leverera väldigt stora volymer krävs det att man har en produktionskapacitet, fyllningskapaciet och lagringskapacitet på plats, sade han.

Per Öhlén, chef för Sanofi Pasteur i norra Europa, höll med om att samverkan mellan företag och andra organisationer har nått nya nivåer under pandemin. Sanofi har två vaccin mot covid-19 under utveckling och i det ena fallet samarbetar de med konkurrenten GSK. För bara ett halvår sedan hade ingen trott att de två konkurrenterna skulle samarbeta så som de gör idag, sade han.

Lif kommer att lägga upp seminariet i sin helhet på sin webbplats.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125