23948sdkhjf

Läkemedelsutveckling lockar till sig de största investeringarna

Den största andelen pengar som investeras i svensk Life Science kommer från börsen. Biotech är den Life science-bransch som får mest kapital.

Det är kanske inte någon som blir jätteöverraskad av att de största kapitalflödena kommer från börsen, men det är så mycket pengar det rör sig om att man kan säga att vi har en internationellt sett unik situation, säger Jonas Jendi, investeringsansvarig på Industrifonden, till Life Science Sweden.

Industrifonden presenterar idag, tisdag, en rapport där de undersöker kapitalflödena till svenska bolag inom biotech, healthtech, medtech och diagnostik 2015 till 2019. Underlaget till rapporten kommer bland annat från Pitchbook, kursdata och intervjuer.

Jonas Jendi konstaterar att Stockholmsbörsen är central för den nordiska life science-industrin.

Danmark har enorm kompetens inom läkemedelsutveckling med företag som Novo Nordisk, Lundbeck och Genmab. Men talar vi om tidiga projekt inom life science finns det en tradition av att satsa på det i svensk börsmiljö som saknas i de andra skandinaviska länderna och vi kan se att många nordiska företag noterar sig på Stockholmsbörsen.

Det totala kapitalflödet till life science i Sverige har under de fem undersökta åren varit 35 miljarder svenska kronor. Störst andel, 75 procent vilket motsvarar 26 miljarder kronor, kommer från aktiemarknaden.

Den största andelen av de övriga totala investeringarna kommer från riskkapital, där Industrifonden är en av aktörerna.

I rapporten konstateras det att de största kapitalflödena inom life science går till läkemedelsutveckling. Men healthtech är den sektor som lockar till sig mest riskkapital i Sverige. Där märks digitala hälsoföretag som KRY och Doctrin.

Artikeln är en del av vårt tema om Finans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062