23948sdkhjf

Positivt besked om blodplasmastudie och covid-19

Preliminära resultat från en blodplasmastudie gör att forskarna går vidare till nästa steg, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Vid Karolinska institutet har man i en studie testat att ge patienter blodplasma från tillfrisknade covid-19-patienter. Till Sveriges Radio Ekot berättar Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, om de preliminära resultaten.

– Det tidigaste fyndet som vi ser är att om man har virus i blodet, så blir man av med viruset i blodet om man ger blodplasma med neutraliserande antikroppar vanligtvis redan nästa dag, säger han.

Målet är att undersöka om antikropparna i blodplasman kan hjälpa de covid-19-sjuka att bekämpa viruset. I den aktuella studien har 25 patienter ingått och enligt Joakim Dillner tyder de tidiga resultaten på att blodplasma kan hjälpa patienterna att eliminera viruset från blodet. 

– Vi ser en väldigt kraftig korrelation mellan dålig prognos för de patienter som har kvar virus i blod, medan de patienter som kommer in till sjukhuset utan virus i blod ofta blir friska av sig själva och får gå hem, säger han till Ekot. 

Liknande studier i andra länder har enligt Joakim Dillner visat mestadels positiva resultat. Han betonar dock att det behövs fler studier med kontrollgrupper. Nu går forskarna vidare till att lotta omkring 100 patienter till antingen blodplasmabehandling eller standardbehandling. Vid Skånes universitetssjukhus har en liknande studie inletts, men inga resultat finns tillgängliga i nuläget, enligt Ekot. 

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094