23948sdkhjf

Maja Johansson blir chef för nya vaccinanläggningen i Umeå

Sedan en månad tillbaka är Maja Johansson ny site manager för Diamyd Medicals nya tillverkningsenhet i Umeå.

Upprustningen av Sobis tidigare tillverkningslokaler i Umeå är i full gång. Här planerar Diamyd Medicals att tillverka GAD 65 som ingår i det diabetesvaccin som läkemedelsföretaget utvecklar. I helt tomma lokaler började nyligen Maja Johansson, disputerad biokemist och docent i neuroendokrinologi vid Umeå universitet, som site manager och ansvarig för etableringsprocessen och rekrytering av personal.

– Det är otroligt spännande och det är en fantastisk resa att få börja i tomma lokaler och bygga upp allting. Jag hoppas att vi hittar kunniga och drivna personer för att vi ska kunna göra allting på bästa sätt, säger Maja Johansson till Life Science Sweden.

Närmast kommer hon från en forskartjänst på Umecrine Cognition AB och Umeå universitet. I flera år har hon forskat om GABA-systemet som till viss del har koppling till enzymet GAD 65.

– En av mina viktigaste roller är att rekrytera personal eller konsulter med rätt kompetens för att vi ska kunna utforma det här på ett bra sätt och komma igång så snabbt som möjligt, säger hon.

Tillverkningen flyttas från USA

Förhoppningen med Diamyds diabetesvaccin är att det ska kunna omprogrammera kroppens immunsystem till att sluta bryta ned de insulinproducerande cellerna. Än så länge befinner det sig i en fas IIb-studie där resultaten kan presenteras någon gång under det tredje kvartalet 2020. 

– Vi tar över tillverkningen av GAD 65, tidigare har det tillverkats i USA, så det finns redan en färdig process. Det första vi ska göra är samma sak, fast i mindre skala. Därefter ska vi skala upp processen och har då möjlighet att utöka med även andra processer.

Att valet föll på lokalerna i Ersboda i Umeå handlade till stor del om att de redan var anpassade för läkemedelsproduktion med renrum, laboratorieutrymmen och kontor på totalt 1 000 kvadratmeter. Diamyd Medicals satsar omkring 20 miljoner kronor på etableringen.

– Umeå universitet och universitetssjukhuset gör Umeå till den perfekta staden för life science-initiativ. Life science-inkubatorn Umeå Biotech Incubators arbete med utveckling av bioteknikföretag har stimulerat intressen i branschen och förstärk Umeå som en life science-region, säger Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medicals, i ett pressmeddelande.

Bolaget har även lyst ytterligare tjänster för olika nyckelroller vid anläggningen och i nuläget håller de på och anställer 2–3 personer. Coronapandemin har under en period begränsat möjligheten att anställa personer utanför Umeå, men i nuläget kommer de enligt Maja Johansson klara sig med den kompetens som finns lokalt.

– Det finns tillräckligt med kompetens i Umeå för att rekrytera den personal vi behöver just nu och längre fram kommer vi även att rekrytera personer från andra orter.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078