23948sdkhjf

Smycken innehöll skadliga ämnen

I kontroller som Kemikalieinspektionen genomfört framkom det att många smycken som importeras till Sverige innehåller för höga nivåer av skadliga ämnen.

16 länder deltog i EU-pilotprojektet där nivåerna av bly, nickel och kadmium kontrollerades för nästan 1400 varor. I Sverige samarbetade Kemikalieinspektionen och Tullverket.

Kemikalieinspektion identifierade brister i mer än 20 procent av 240 smycken som myndigheter analyserade. När halter översteg tillåtna nivåer stoppades försändelserna och nio företag har anmälts till mijöåklagare av Kemikalieinspektionen.

– Genom tidigare tillsynsprojekt vet vi att varor som importeras från länder utanför EU ofta har brister, till exempel att de innehåller farliga ämnen över gränsvärdena eller att de saknar korrekt märkning. Samarbetet med Tullverket är därför väldigt värdefullt när det kommer till tillsyn av importerade varor, säger Marcus Hagberg, projektledare för det svenska deltagandet på Kemikalieinspektion, i ett pressmeddelande.

Projektet  koordinerades av den europeiska kemikaliemyndigheten, Echa. Sett till samtliga 16 länder som deltog i projektet var det en av fyra importerade varor som uppvisade brister så som för höga halter av otillåtna ämnen.

Läs rapporten:

Tillsyn 13/20 Kontroll av importerade smycken

Artikeln är en del av vårt tema om Keminyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094