23948sdkhjf

En ”triumf” och en besvikelse när vaccinresultat meddelas

Nu har de resultat som pekar på en hög skyddseffekt med Pfizers covid-19-vaccin publicerats. Samtidigt meddelar Sanofi/GSK att deras studieresultat inte var vad de hade hoppats på.

När amerikanska Pfizer och tyska Biontech förra månaden uppgav att företagens gemensamma vaccin mot covid-19 i studier visat en skyddseffekt på över 90 procent var det över förväntan. Även amerikanska Modernas vaccin har meddelat att företagets vaccin har en skyddseffekt på en liknande hög nivå.

Pfizers resultat finns nu publicerade i New England Journal of Medicine. Studien innefattar mer än 43 000 personer, varav hälften randomiserades till att få Pfizer/Biontechs vaccin BNT162b2 och hälften till att få placebo.

Totalt uppstod 6 fall av covid-19 bland dem som fått vaccin och 162 fall bland dem som fått placebo. Av tio fall med allvarlig covid-19-infektion uppstod nio i placebogruppen. Studien pekar på att vaccinet ger en skyddseffekt på 95 procent och effektiviteten var på en liknande hög nivå i de subgruppsanalyser som gjorts för bland annat ålder, kön och BMI.

Enligt studien var förekomsten av misstänkta allvarliga biverkningar låg och på samma nivå i vaccingruppen och i placebogruppen.

Pfizers/Biontechs vaccin har börjat användas i Storbritannien. I samband med det fick två personer allergiska reaktioner, vilket har gjort att brittiska läkemedelsmyndigheter avråder personer som tidigare har fått allvarliga allergiska reaktioner från att ta vaccinet. EU väntas fatta beslut om godkännande de närmaste veckorna. Det brittiska godkännandet talar för att vaccinet även godkänns inom EU.

Den höga skyddseffekten av Pfizers och Biotechs vaccin har skapat glädje och i en kommentar i New England Journal of Medicine kallas resultaten för en triumf. ”De flesta vacciner har tagit decennier att utveckla, men det här kommer sannolikt att ha gått från koncept till storskalig implementering på mindre än ett år”, skriver tidskriftens chefredaktör Eric Rubin med flera i kommentaren. De framhåller att många frågor kvarstår så som hur säkerhetsprofilen ser ut efter längre uppföljning och hur länge skyddseffekten sitter i.

Idag, fredag, meddelade också de två företagen läkemedelsföretagen Sanofi och GSK interimsresultat från en fas 1/2-studie med sin vaccinkandidat. Av ett pressmeddelande från företagen framgår vaccinet gett ett otillräckligt immunsvar hos vuxna över 50 år. Företagen kommer att göra ny studier, då med en annan antigenkoncentration. Det här gör att vaccinet blir försenat och tidigast kommer att finnas tillgängligt kvartalet 2021.

I pressmeddelandet uttrycker företagen besvikelse över resultaten, men framhåller att data alltid måste vara vägledande för de beslut som fattas.

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078