23948sdkhjf

Modernas vaccin godkänt inom EU

EU-kommissionen godkände på onsdagen Modernas vaccin mot covid-19. Därmed har nu två vaccin mot covid-19 fått klartecken för användning inom EU.

Enligt en utvärdering från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA tidigare i veckan uppfyller Modernas vaccin EU:s krav på säkerhet, effektivitet, kvalitet och tillverkning.

– Modernas vaccin bygger på samma tekniska plattform som det tidigare godkända Comirnaty. Det nya vaccinet ger ett skydd mot covid-19 på 94 procent, och har visat en förväntad och acceptabel biverkningsprofil, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande

Modernas vaccin ska kunna förvaras i kylskåpstemperatur i 30 dagar, och i minus 20 grader i ett halvår. Det kan jämföras med Pfizers och Biontechs gemensamma vaccin – godkänt av EU-kommissionen den 21 december– som tål att att förvaras i kylskåpstemperatur i som mest fem dagar, och annars behöver förvaras i minus 70 grader.

– Ur teknisk och logistisk synvinkel är Modernas vaccin lättare att distribuera. Det gäller särskilt i mindre utvecklade delar av världen, sa Ali Harandi, vaccinforskare på Sahlgrenska i Göteborg, i en intervju med Life Science Sweden före jul.

Det rör sig om ett så kallat villkorat godkännande för Modernas vaccin, vilket bland annat innebär att företaget måste tillhandahålla resultat av den pågående huvudstudien som kommer att fortsätta i ytterligare två år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062