23948sdkhjf

ECDC varnar för snabb spridning av muterade virus

Risken för att de muterade varianterna av sars-cov-2-viruset från Storbritannien och Sydafrika får snabb spridning i Europa är hög, varnar EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC.

I Sverige har hittills 55 fall av den brittiska virusvarianten upptäckts. Den mutationen kan, enligt hittills tillgängliga data, vara mellan 30 och 50 procent mer smittsam än det ”vanliga” sars-cov-2-viruset, som Life Science Sweden tidigare rapporterat, och har upptäckts i ett 25-tal länder.

Även den virusvariant som upptäcktes i Sydafrika har nu spritt sig till tio europeiska länder, och ECDC varnar för risken för snabb spridning i Europa nu är hög för bägge virusvarienterna. I Sverige har hittills två fall upptäckts, bägge kopplade till resor från Sydafrika.

”Även om de flesta mutationer som uppstår inte har någon betydande påverkan på virusets spridning så kan vissa mutationer, eller kombinationer av mutationer, ge viruset en selektiv fördel, som ökad smittsamhet eller förmåga att passera immunförsvaret. I sådana fall kan dessa varianter ökar risken för människors hälsa och ska betraktas som varianter att ta på allvar”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Enligt myndigheten finns det ingenting som tyder på att de muterade varianterna orsakar svårare sjukdom, men den högre smittsamheten gör ändå att mutationernas påverkan på antal sjukhusinläggningar och dödsfall bedöms kunna bli hög, särskilt för äldre och personer i riskgrupper.

ECDC går nu ut med rekommendationer till EU:s medlemmar att öka testning, smittspårning och analyser för att upptäcka muterade varianter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062