23948sdkhjf

Nextcells MSC-kandidat i kanadensisk covidstudie

Den svenska biotechföretaget Nextcell Pharma har fått klartecken för en klinisk prövning av sin läkemedelskandidat Protrans för behandling av andningskomplikationer i samband med covid-19-infektion.

Fas II-studien genomförs i Kanada och kommer att omfatta 48 patienter med allvarlig lunginflammation och bekräftad sars-cov-2-infektion, vilka randomiseras till Protransbehandling för hälften och placebo för den andra hälften.

Tidigare behandlingar med mesenkymala stromaceller (MSC) har visat lovande resultat vid behandling av akut andningsnedsyndrom, lunginflammation, inflammation och sepsis, vilka är de vanligaste dödsorsaken hos covid-19-patienter.

Nextcells MSC-kandidat Protrans har tidigare genomgått kliniska prövningar för behandling av typ-1-diabetes, men ska nu alltså prövas för behandling av en akut och potentiellt dödlig virusinfektion.

Studien är ett internationellt samarbete mellan Nextcell, McGill University i Montreal, Saint-Louis Hospital i Paris och FamiCord Group i Warszawa.

- Det är naturligtvis ett privilegium för Nextcell att vår läkemedelskandidat, Protrans, har valts ut som en potentiell effektiv behandling för covid-19. Det är en oerhörd möjlighet för oss att ta oss an kampen mot covid-19 tillsammans med världsledande experter, säger företagets vd Mathias Svahn i ett pressmeddelande.

Mesenkymala stromaceller (eller stamceller) är mulitipotenta celler som kan differentiera sig till flera celltyper. De är kända för sina kraftfulla immunreglerande förmågor. Protrans skiljer sig, enligt Nextcell, från andra MSC-kandidater genom att cellerna utvinns från donerade navelsträngar och väljs med företagets egenutvecklade selektionsalgoritm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14