23948sdkhjf

"Kombination av olika vaccin kan ge bättre effekt"

”Ett smart drag.” Så kallar vaccinforskaren Ali Harandi det brittiska försöket att kombinera olika vaccin mot covid-19 när två doser ska ges.

Oxford University börjar nu rekryteringen av drygt 800 personer över 50 år till en studie där man vill utvärdera hur immunförsvaret reagerar om man kombinerar två olika vaccin istället för att ge två doser av samma vaccin.

I studien kommer man att testa olika varianter: att först ge en dos av Astra Zenecas vaccin följt av en dos av Pfizers vaccin, och att ge vaccinen i motsatt ordning. Två olika doseringsintervaller kommer att prövas: fyra och tolv veckor.

 Det är ett smart drag på flera vis. Om det går att kombinera vaccin kan distributionen världen över bli mycket mer flexibel och risken för förseningar och störningar minskar. Det skulle också vara till stor hjälp för vaccintillverkarna och minska de negativa effekterna av produktionsstörningar av den typ vi ser nu, säger Ali Harandi, docent och föreståndare för vaccinlaboratoriet på institutionen för biomedicin på Sahlgrenska i Göteborg, till Life Science Sweden.

Eftersom bägge vaccinen är kontrollerade och godkända var för sig ser han inga egentliga risker med att genomföra studien, även om säkerheten och nyttan av kombinera vaccinen måste fastslås. Han påpekar att det inte är något ovanligt att kombinera vaccin, det sker till exempel när det gäller hepatit A och hepatit B.

I den nu aktuella studien är de två vaccinen av helt olika slag: Pfizers är ett mRNA-vaccin, medan Astra Zenecas är ett virusvektorvaccin. Men det behöver inte vara ett problem, enligt forskargruppen bakom studien, eftersom bägge använder samma antigen. Det är samma spikprotein som presenteras, fast med olika vaccinplattformar.

En kombination skulle till och med kunna vara bättre än två doser av samma vaccin, säger Ali Harandi.

– Teoretiskt sett kan en kombination ge en bättre effekt eftersom man angriper immunsystemet från olika håll men med samma måltavla. Men det vet vi inte idag. Vi får vänta på de första resultaten som kommer i juni, säger Ali Harandi.

Han berättar att Ryssland planerar att inom kort genomföra liknande försök med att kombinera sitt Sputnikvaccin med Astra Zenecas vaccin. De studierna kommer att ske i Azerbajdzjan och Förenade Arabemiraten.

– Jag tror vi kan vänta oss mer och mer av den här typen av vaccinkombinationer. Och det är vad vi behöver just nu, tycker jag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093