23948sdkhjf

Miljontals munskydd stoppades i tullen

Tullverket stoppade i fjol nästan sju miljoner munskydd och andra sjukvårdsprodukter som bedömdes som osäkra – en gigantisk ökning jämfört med året innan.

Covid-19-pandemin gjorde att importen av skyddsutrustning ökade kraftigt i fjol, och det avspeglar sig mycket tydligt i Tullverkets årsredovisning, som överlämnades till regeringen på fredagen.

Förra året stoppade vi nästan sju miljoner produkter som vi bedömde inte uppfyllde kraven på produktsäkerhet. Året innan, 2019, stoppade vi totalt 51 000 produkter inom alla kategorier, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande avdelningschef på Tullverkets kontrollavdelning, i ett pressmeddelande.

Av de skyddsprodukter som stoppades för ytterligare kontroll av andra myndigheter var det drygt 330 000 artiklar som sedan fick importförbud.

Det handlar bland annat om visir, munskydd, testkit, skyddshandskar och annan skyddsutrustning. Av dessa förstördes drygt 225 000 artiklar, främst munskydd och masker som inte uppfyllde säkerhetskraven.

När det gäller skyddsutrustning måste vi vara extra noggranna. Här handlar det om människors liv och hälsa, säger Anna-Lena Heinänen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078