23948sdkhjf

Nytt endosvaccin godkänt i USA

Det amerikanske läkemedelsföretaget Johnson & Johnson har fått ett nödgodkännande i USA för sitt vaccin mot covid-19 som ges i endast en dos.

Beskedet, som lämnades av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i helgen, innebär att USA nu har tre godkända vaccin mot covid-19. De övriga två är Pfizer/Biontechs samt Modernas vaccin.

Vaccinet från Johnson & Johnson, vars läkemedelsverksamhet bedrivs under namnet Janssen, har fördelen att det endast kräver en dos till skillnad mot Modernas, Pfizers och Astra Zenecas vaccin som kräver två doseringar. Vaccinet uppges klara förvaring i två år i -20 grader och tre månader i kylskåpstemperatur, som Life Science Sweden tidigare berättat.

I EU pågår en ”rolling review” av Janssens vaccin och besked om godkännande väntas inom ett par veckor. Vid ett godkännande kommer även Sverige att få del av vaccinet.

I Folkhälsomyndighetens långtidsprognos, baserad på EU:s förhandsavtal med läkemedelsföretagen, väntas vaccinet från Janssen börja levereras till Sverige under april.Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078