23948sdkhjf

Cancerstudier pausades under pandemin

Alla universitetssjukhus pausade rekryteringen till cancerstudier under våren 2020, visar en genomgång från Cancerfonden.

Som Life Science Sweden tidigare rapporterat pausades många kliniska studier förra våren när pandemin kom. Cancerfonden presenterar nu en undersökning som bygger på intervjuer med ett 40-tal personer inom akademi, sjukvård, näringsliv och forskningsfinansiering för att få en överblick över hur det sett ut inom cancerområdet. Enligt de forskare som intervjuats har 25–50 procent av personalen från deras kliniska studier omfördelats till att hjälpa till i vården under pandemin.

Cancerfondens forskningsnämnds ordförande Klas Kärre anser att det är viktigt att det finns en beredskap och nationell samordning kring kliniska studier i framtiden även i kristider.

– Då cancerforskningen redan före pandemin har varit eftersatt i Sverige, inte minst den kliniska och patientnära forskningen, så riskerar nu pandemin och dess konsekvenser få stor negativ påverkan, säger han i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa rapporten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094