23948sdkhjf

EU skärper reglerna för vaccinexport

EU-kommissionen beslutade på onsdagen att skärpa kontrollen av exporten av covid-19-vaccin. I praktiken kan det innebära att vaccin­exporten stoppas till länder som själva inte delar med sig av sina doser.

De nya reglerna innebär att ömsesidighet och proportionalitet läggs till som kriterier när beslut ska tas om att tillåta eller inte tillåta vaccinexport.

Förutom att ta hänsyn till vilken effekt en planerad export har på vaccintillverkarens möjlighet att infria EU:s förköpsavtal måste medlemsländerna nu även väga in två nya frågor:

+ Begränsar mottagarlandet sin egen export av vacciner eller råvaror för vacciner?

+ Är läget i mottagarlandet bättre eller sämre än i EU vad gäller epidemiologisk situation, vaccineringsgrad och tillgång till vacciner?

I ett pressmeddelande säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att "EU är den enda större producenten inom OECD som fortfarande exporterar vacciner i stor omfattning till dussintals länder. Handelsvägar bör dock vara öppna i båda riktningarna."

Kritiker befarar att de skärpta reglerna ska leda till ett "vaccinkrig" som i förlängningen leder till ökad protektionism och minskad världshandel.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har tidigare kommenterat att länder inte bör försvåra för varandra genom att införa onödiga handelshinder.

De nya EU-reglerna gäller även 17 länder som tidigare inte berörts av den så kallade transparens- och tillståndsmekanismen, men däremot inte 92 låg- och medelinkomstländerna som omfattas av Covax förhandsåtagande om inköp av vacciner.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078