23948sdkhjf

Attgeno igång med kliniska studier

Företagets läkemedel för att vidga blodkärl i lungorna testas nu i fas 1.

De första patienterna har fått läkemedlet i en fas I-studie för att utvärdera säkerheten, meddelar Attgeno i ett pressmeddelande. Läkemedlet, en kväveoxiddonator som företaget kallar Supernitro, utvecklas för att användas vid akut pulmonell hypertension.

– Vi har arbetat intensivt i flera år med att utveckla ett läkemedel som möter det stora behovet att selektivt vidga blodkärlen i lungorna och därmed förbättra lungcirkulationen – utan att påverka blodkärlen i resten av kroppen, säger Attgenos vd Per Agvald i ett pressmeddelande.

Vid akut pulmonell hypertension sker en sammandragning av blodkärlen i lungan. Tillståndet kan i värsta fall bli livshotande.

Supternitro avger kvävoxid när det kommer i kontakt med blodet. Eftersom halveringstiden är väldigt kort är tanken att i princip allt kväveoxid ska hinna avges under den tid som läkemedlet passerar genom lungorna. Då kväveoxid har en kärlvidgande effekt kan trycket i lungans blodkärl minskas vid det akuta tillståndet.

Life Science Sweden har tidigare berättat att Attgeno har fått anslag från Vinnova för att inleda en studie med Supernitro för patienter som intensivvårdas för covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078