23948sdkhjf

Vårbudgeten: Nya miljarder till vaccin och testning

Regeringens vårbudget innehåller ytterligare pengar till vacciner, nya resurser till vården och en miljardsatsning på storskalig testning och smittspårning.

Idag lägger regeringen årets vårbudgetproposition på riksdagens bord. Vid en presskonferens på torsdagsmorgonen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) reformer och satsningar för totalt 45 miljarder kronor, varav en del är förlängda och förstärkta åtgärder mot pandemin.

Det pågående vacccinationsprogrammet mot covid-19 tillförs ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och ersättning till regionernas arbete med att genomföra vaccinering.

Till sjukvården anslås två extra miljarder för att ersätta kostnader för uppskjuten vård och för vård av patienter med covid-19.

Ytterligare 1,65 miljarder kronor satsas på att förstärka den storskaliga testningen och smittspårningen.

De åtgärder som införts för att underlätta för personer med symtom att stanna hemma, som karensersättning och undantag från krav på läkarintyg, förlängs till halvårsskiftet, och regeringens avsikt är att ersättningarna ska fortsätta gälla tills dess att vaccinationsmålet är uppnått.

Möjligheten att få sjukpenning för den som väntar på uppskjuten vård eller rehabilitering förlängs.

Budgetpropositionen kommer att debatteras i riksdagen senare på torsdagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109