23948sdkhjf

Gammalt vaccinmål sprack

Ambitionerna att 80 procent av alla 70-plussare skulle vara färdigvaccinerade till valborg har spruckit, och det rejält.

Enligt den vaccinöverenskommelse som slöts i december mellan regeringen och regionerna var ett av delmålen att fyra av fem personer över 70 år skulle ha fått bägge sina två vaccindoser senast den 30 april.

Men enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror är det bara drygt 31 procent av alla svenskar över 70 år som är färdigvaccinerade.

 När vaccinöverenskommelsen tecknades i december såg leveransprognoserna helt annorlunda ut, där vi skulle få betydligt mer vaccin än vad vi har fått, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner, SKR, till nyhetsbyrån TT.

Till saken hör att Folkhälsomyndigheten i mitten av mars ändrade rekommendationerna, och beslöt att det nu kan gå längre tid mellan första och andra dosen för att så många som möjligt skulle få en dos. 86 procent av 70-plussarna har nu fått minst en dos.

Sedan det stod klart att valborgsmålet skulle spricka har det ersatts med ett annat, som innebär att 80 procent av alla över 65 år ska ha fått minst en dos till 16 maj. Det målet ser ut att hålla, enligt Emma Spak.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08