23948sdkhjf

Jubileum när life science-kongress hålls för tionde gången

The Future of Swedish and Danish Life Science går in på sitt tionde år som en länk mellan svensk och dansk life science när kongressen hålls efter sommaren. Så här började det.

För tio år sedan samlade The Future of Swedish and Danish Life Science för första gången branschpersoner från Sverige och Danmark. Life Science Swedens affärsutvecklings- och eventchef Maria Eriksson berättar att hon ville skapa ett möte där svensk och dansk life science kunde lära sig från varandra.

– Jag såg ett behov av en plattform där branschen träffades och där det kunde ske ett kunskapsutbyte grannländerna emellan, säger hon.

Maria Eriksson tog kontakt med Medicon Valley Alliance dåvarande vd Stig Jørgensen. Han nappade genast på idén.

Två år tidigare hade beskedet om att Astra Zeneca skulle lägga ner sin forskningsverksamhet i Lund kommit. Några av de 900 anställda i Skåne erbjöds möjlighet att följa med läkemedelsföretaget till Mölndal, men det var långt ifrån alla som ville och långt ifrån alla som fick erbjudandet.

Jag såg ett behov av en plattform där branschen träffades och där det kunde ske ett kunskapsutbyte

I det tomrum som uppstod efter Astra Zenecas flytt till Mölndal pågick febril aktivitet för att ta tillvara den kompetens inom medicinsk forskning som fanns i regionen. Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande lade grunden till Medicon Village, och en nystartad forskningpark växte fram i Astra Zenecas tidigare lokaler.

Maria Eriksson och kollegan Lars Nordmark kontaktade även Medicon Village som bestämde sig för att vara med som arrangör.

Anette Orheim, kommunikationsansvarig på Medicon Village, var med från det att forskningsparken bildades.

Det var succé, 400 personer kom. Branschen hade väntat på den här typen av mötesplats

Hon berättar att den första upplagan av The Future of Swedish and Danish Life Science var det första stora eventet för Medicon Village.

– Astra Zeneca hade lämnat Lund och nu var vi många som ville starta något nytt här. Vi
körde eventet precis när Medicon Village stod på benen. Det var som en stor preinflyttningsfest.

– Det var succé, 400 personer kom. Branschen hade väntat på den här typen av mötesplats, säger hon.

Ett stort jubileum planeras när Life Science Sweden i samarbete med Medicon Village och Medicon Valley Alliance arrangerar The Future of Swedish and Danish Life Science för tionde gången den 2 september. Kongressen hålls på plats i Medicon Village i Lund. Om pandemiläget kräver det görs det om till ett digitalt event.

Läs mer om kongressen och anmäl dig på swedishdanishlifescience.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14