23948sdkhjf

Vetenskapsakademien vill se fortsatta restriktioner

Vetenskapsakademiens expertgrupp anser att fortsatta smittspridningsåtgärder måste behållas för att inte riskera bakslag.

Antalet dödsfall och inläggningar på sjukhus till följd av covid-19 har gått ner i Sverige de senaste veckorna. Men så länge smittspridningen är fortsatt hög bör åtgärder som fysisk distansering och andra sociala restriktioner finnas kvar, anser Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 i en ny rapport. Vaccineringen är en bidragande orsak till det förbättrade läget men expertgruppen poängterar att det kommer att dröja innan alla är vaccinerade och att vaccineringen är ojämnt fördelad i världen vilket bidrar till fortsatt smittspridning och nya mutationer som kan försämra vaccinens effekt.

– En hög vaccinationstäckning i världen som helhet är det bästa sättet att stoppa pandemin och samtidigt minska risken för nya mutationer. Men vi behöver mer information om skyddseffektens varaktighet i olika åldersgrupper, inklusive mot nya varianter. Så länge smittspridningen i världen är hög krävs därför fortsatta sociala åtgärder för att hantera pandemin, säger Gunilla Karlsson Hedestam, vaccinimmunolog vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande. 

I rapporten tas även upp vikten av ha bättre beredskap inför kommande pandemier. Det behövs även mer internationellt samarbete och forskning om smittsamma sjukdomar och människans immunförsvar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.083