23948sdkhjf

Oväntat låg effektivitet för Curevacs covid-vaccin enligt studie

Covid-vaccinet från tyska Curevac visar bara 47 procents effektivitet i sena kliniska tester, och ser därmed inte ut att klara kraven för att godkännas.

Det nedslående beskedet lämnades av företaget efter en interimsanalys baserad på en studie med 40 000 deltagare i Europa och Latinamerika, rapporterar bland andra Reuters.

För att kunna godkännas för användning kräver Världshälsoorganisationen WHO en effektivitet hos vaccinet på minst 50 procent.

Företaget har dock inte gett upp planerna på att ansöka om godkännande och fortsätter enligt vd:n Franz-Werner Haas sitt arbete med full fart tills man har den sista avläsningen.

– Vi hade hoppats på ett starkare interimsresultat, men inser att det är en utmaning att kunna dokumentera hög effektivitet i denna oöverträffade mångfald av varianter, säger han i ett uttalande.

Curevac är ett av de vaccin som Folkhälsomyndigheten kalkylerat med i sina långtidsprognoser för leveranser till Sverige. Under det tredje kvartalet i år hade FHM räknat med att en dryg miljon doser av vaccinet skulle kunna levereras, förutsatt att det skulle bli godkänt.

Förhoppningar har också funnits om att vaccinet från Curevac skulle bidra till att skynda på massvaccineringen i låg- och medelinkomstländer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.102