23948sdkhjf

Även gymnasieungdomar ska erbjudas covid-vaccin

Även ungdomar i åldern 16-17 ska nu erbjudas vaccination mot covid-19. Det beskedet kom från Folkhälsomyndigheten på tisdagen.

 Vi bedömer att tiden är mogen för att öppna erbjudandet om vaccination för fler, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström (S).

Hittills har bara personer från 18 år och äldre ingått i vaccinationsprogrammet, men nu kommer det istället att omfatta unga från året de fyller 16. Samtidigt beslutades att också barn i åldern 12-15 med vissa medicinska tilstånd ska kunna vaccineras.

 Ungdomarna kan börja vaccineras när regionerna är klara med arbetet att vaccinera de vuxna, och vet att vaccinleveranserna räcker för att påbörja vaccinationen av de yngre. Detta tror vi kan ske tidigast någon gång i augusti, säger Johan Carlsson.

Han anger tre huvudsakliga skäl till att även gymnasieungdomar bör vaccineras. Det första är att vaccin skyddar individen mot sjukdom. 

 Vi vet att risken att drabbas av svår covid-19 är lägre ju yngre man är. Men den är inte noll.

Hittills har ungefär 150 ungdomar i 16-17-årsåldern med covid-19-diagnos behövt sjukhusvård, enligt Johan Carlsson.

Det andra skälet som angavs är att vaccinationen minskar risken för smittspridning bland unga, till exempel i gymnasiemiljön, och det tredje att även risken för smittspridningen i andra åldergrupper minskar något.

Det är ett mycket välkommet besked. Jag hoppas att så många som möjligt tar vara på den här möjligheten, säger utbidlningsminister Anna Ekström.

Pfizer/Biontecs covid-vaccin är godkänt i EU för användning från 12 års ålder. Folkhälsomyndigheten väntar dock med att fatta beslut om eventuell vaccinering av även den stora gruppen av så unga personer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078